top of page
IMG_5811
IMG_5815
IMG_5814
IMG_5813
IMG_5812
IMG_5816
IMG_5836
IMG_5809
IMG_5803
IMG_5806
IMG_5808
IMG_5801
IMG_5876
IMG_5874
IMG_5842
IMG_5841
IMG_5839
IMG_5838

Парна баня

 

Парната баня е процедура, при която водни пари се разпръскват в затворено помещение, чиято температура може да варира от 45 оС до 55оС, а влажността е 100%. Парната баня е древна процедура използване от нашите предшественици още в далечното минало. Оказва изключително добър ефект върху кръвоснабдяването на кожата, което се засилва от термичното дразнене и след провеждането й кожата изглежда подхранена и свежа.

Термичното дразнене оказва положителен ефект и върху централната нервна система, а ако е в съчетание с различни ароматни масла (лавандула, мента, бор, лемонграс, див зелен лимон, джинджифил, мащерка, канела и др.) има релаксиращо или тонизиращо въздействие според използваните масла и желаните резултати.

Топлата пара подпомага отпушването на порите и изхвърлянето на токсините от тях. След процедурата кожата много по-лесно усвоява полезните съставки на насяната козметика. Поради това е препоръчително парната баня да предшества различни козметични процедури за лице и тяло.

Топлината подпомага релаксирането на мускулите и след парна баня клиента има чувство за лекота. Подобрява се обмяната на веществата и еластичността на мускулите. Дори при леки мускулни травми парната баня има лечебен ефект.

Препоръчително е антицелулитните програми също да са в съчетание с парна баня, защото се подпомага размекването и дренирането на целулита.

Една от най-добрите терапии за прочистване, отпушване и възстановяване на белите дробове е билковата парна баня. Тя се постига, като към водата, която се изпарява се прибавят силно ароматични лечебни билки. Това е и форма на аромотерапия, но цялото тяло се потапя в аромата и дишането на горещите пари е по-масивно.

Ако парната баня се използва главно за детоксикация, е препоръчително преди процедурата да се изпият няколко чаши горещ билков чай.

След парна баня непременно трябва да се изпият поне 300 мл. алкална вода (рН >9.0, такива например са минерална вода Банкя, Ком и др.), за да се оводнят тъканите и да се възстанови минералният баланс в клетките.

bottom of page